Thursday, 25 August 2011

Pelarian..

Ku ingin lari,
Lari dari penderitaan diri,
Lari dari kesusahan diri,
Lari dari diriku sendiri,
Lari dari dosaku sendiri,
Lari dari masalah sendiri,
Lari dari kebodohan diri,
Lari dari kekalahan diri,
Lari dari penyelesaian diri,
Tapi yang pasti....
Aku akan lari dan terus berlari..huhu

p/s : Terima kasih ampa berlari, jalan, golek, singgah dan jenguk 
        sini..hehe..^^

Sunday, 21 August 2011

Golden Rules For Living..

If you open it, close it.
If you turn it on, turn it off.
If you unlock, lock it up.
If you break it, admit it
If you borrow it, return it.
If you can't fix it, call in someone who can.
If you borrow it, return it.
If you value it, take care of it.
If you make a mess, clean it up.
If you move it, put it back.
If it belong to someone else, and you want to use it
Get permission..
If you don't know how to operate it, leave it alone.
If it's none of your business, don't ask questions.
If it will brighten someone's day, say it..
If it will tarnish someone reputation
keep it to yourself....
get that?..


Wednesday, 17 August 2011

Baham Harimau..

Pak Pandir : Selamat pagi tuan
Polis : Selamat pagi..Apahal?
Pak Pandir : Saya nak buat aduan tuan.
Polis : Pasal apa?
Pak Pandir : Kawan saya dibaham harimau.
Polis : Pukul berapa?
Pak Pandir : Dia tak pukul, dia terkam.
Polis : Habis?
Pak Pandir : Tak habis, tinggal kepala!!
   
   ***********************************
p/s : Korang penah tak lain yang ditanya lain korang
        menjawabnya..*tipu kalo xpenah..huhu
           
      
     

Saturday, 13 August 2011

Bihun vs Mee...

Bihun sangat cemburukan mee walaupun duduk di rak bersebelahan di supermarket. Mereka tidak pernah bertegur sapa. Malah bihun sering mempersendakan mee di depan umum. "Dasar si kuning gemuk...ingat orang suka sangatlah tu!"

Hari hari berlalu... Namun mee buat tak tahu saja dengan segala karenah dan hinaan bihun. Sehingga satu hari pekerja supermarket mengalih rak mee ke tempat lain. Bihun gembira kerana tidak lagi melihat musuh tradisinya.

Hari berikutnya rak baru diletakkan di sebelah bihun..rak spaghetti. Bihun rasa marah dan berteriak, " Hoi si kuning gemuk! Jangan fikir kau buat teknik rebonding camtu, aku tak kenal kau!!

                                                                   
                                           
                                                                                                

Tuesday, 9 August 2011

Abangku pon nak masuk U juga..

       Salam ramadhan semua..hari ni rasa nak berkongsi satu cita pada korang..seperti mane telah maklum pada entry yang lepas, saya akan melangkah masok ke universiti..tak beberapa lama je lagi..nak rase raya pon sekejab je...preparation suma pon dah siap..tinggai nak kemas beg and berlepas ke destinasi je..
      Tapi saya yang nak masuk, abang pon nak ikut juga...hisshh..dia memang xpuas belajar..seronok sangat belajar ni dia kata..baru je tamat degree bulan 4 lepas da nak masok U lagi tuk sambung master pulak..For now, saya lepak umah dia keja..jadi cikgu sementara..teringin nak tengok gaya dia ajar dalam kelas...mestiku tersengih sorang2..haha

                               Ammar Husaini Mokhtar
  
      Apepon, tahniah la for my brader sebab dapat sambung master..tak sangka dia dapat sambung..kalau saya entah dapat sambung ke tak macam abang..saya daftar 6 sept nih di UMT..while dia 7 sept di UUM...nasib baik dia bole pegi sendiri sbb xjaoh sangat dari rumah..lelah mak ayahku kalo nak kena antar dia pulak...adeii kesian mak ayahku kena spent duit tuk kami berdua..

p/s : kena kumpul banyak2 duit raya ..^^

Friday, 5 August 2011

Mensyukuri Nikmat..

Rugi bagi orang yang buta, tiada dapat melihat kebaikan( alam)
     Untungnya tiada melihat kemaksiatan..

Rugi bagi orang yang bisu, tiada dapat memuji Ilahi 
     Untungnya tiada mengumpat keji..

Rugi bagi yang pekak tiada dapat mendengar puji-pujianNya
    Untungnya tiada dapat mendengar unsur-unsur kejahatan..

Lebih rugi lagi bagi yang melihat, mendengar dan
boleh berkata-kata...
Jikalau tiada mensyukuri nikmatNya

Nota : Bersyukur apa yang telah diberiNya kepada hamba ini..

Sunday, 31 July 2011

Mutiara Kata..

Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima 
dan meminta nasihat
-Umar Al-Khattab-

************
Sesungguhnya kesederhanaan yang lebih utama ialah 
ketika kaya dan kemaafan
 yang lebih utama ialah ketika berkuasa
-Umar Bin Abdul Aziz-

******************
Orang yang terlalu memikirkan akibat daripada sesuatu 
keputusan atau tindakan sampai
 bila-bila pun tidak akan menjadi orang yang berani
-Saiyidina Ali Bin Abi Talib-

***********
Sebutir permata tidak akan berkilat tanpa digosok,
begitu juga dengan seorang manusia yang tidak akan sempurna 
tiada ujian kehidupan.
-Peribahasa Cina-

*****************
Pujian asas terhadap seseorang itu adalah terletak pada 
keupayaannya untuk menerima
 kekalahan teruk dengan air muka yang manis seperti
menerima kemenangan cemerlang dahulu.
-Tunku Abdul Rahman Putra-

************
Pelajaran ialah suatu pelaburan modal yang amat mustahak 
untuk membina sesuatu masyarakat dan
  kemudahan pelajaran menjadi jaminan untuk ke arah
perubahan pemikiran, bentuk dan
 masyarakat kita, sama ada di kampung mahupun di bandar
-Tunku Abduk Razak-

******************
Apabila kita tidak sabar dengan apa yang kita sukai,
maka bagaimana kita akan sabar
atas apa yang kita tidak sukai?
-Abu Sulaiman Ad-Darani-


P/s : Kepada anda, anda dan anda..
         Selamat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan
         ini...(^^,)

Thursday, 28 July 2011

Pelupa..

     Seorang atuk dan nenek yang akhir-akhir ini menjadi pelupa dalam segala hal, akhirnya pergi menemui doktor. Doktor mengatakan bahawa secara fizikal mereka sihat sahaja ,mereka sihat saja. Doktor menyarankan agar mereka membiasakan diri untuk menulis apa saja untuk membantu mengingati semua perkataan.
    Suatu malam kedua atuk dan nenek sedang nenonton tv. Tiba-tiba si atuk berdiri. Nenek pun bertanya " Mahu ke mana ?". Lalu atuk pun memberitahu dia hendak ke dapur mengambil air. Lantas nenek memesan mengambil 'AISKRIM VANILLA'. Oleh kerana keduanya pelupa, maka nenek menyarankan atuk menulis apa yang nenek pesan. "Ah tak perlu...aku ingat...Aiskrim Vanilla, kan ?". "Kalau begitu tambahkan strawberi dan krimnya", balas nenek. Tapi nenek tetap mahu atuk menulis pesanannya, bimbang atuk lupa katanya. Atuk lantas menjawab, "jangan bimbang aku masih ingat, Aiskrim Vanilla, strawberi dan krimnya, bukan? " Dua puluh minit kemudian atuk datang dan memberikan kepada nenek sepiring daging dan beberapa biji telur rebus. Nenek dengan wajah terkejut berkata, " tengok kan aku dah kata, abang mesti lupa pesanan aku........sepatutnya ditulis dahulu". Atuk dengan muka yang tak  bersalah berkata," Iya ke...? Salah ke..? Apa yang kamu pesan tadi ?" ROTI BAKAR ISI JAM STRAWBERI !!

Nota : Parah hidup kalo sesama lupa.. adakah anda juga pelupa..?

p/s : Nak jumpa doktor lar petang nihh..

Wednesday, 27 July 2011

Seribu Rahsia Tubuh Kita..

  • Otak manusia mempunyai lebih kurang 100 billion sel saraf. Saraf berdenyut dari otak ke otak selaju 274 km/j
  • Interaksi 72 pelbagai otot diperlukan untuk manusia menghasilkan suara
  • Secara purata, kelajuan batuk yang keluar dari mulut anda ialah 96 km/j
  • Bergantung kepada saiz, otot yang paling kuat ditubuh manusia ialah lidah
  • Apabila anda bersin, seluruh badan anda akan terhenti termasuk jantung
  • Bayi lahir tanpa tempurung lutut sehinggalah mereka berusia diantara hingga enam tahun
  • Orang yang berambut perang mempunyai lebih banyak rambut daripada mereka yang berambut hitam
  • Individu yang buta sebelah mata hanya hilang 1/5 penglihatan mereka tetepi hilang langsung deria menganggar jarak
  • Purata setiap tahun manusia mengerlip mata sebanyak 6205000 kali
  • Jika diukur panjang bulu mata yang gugur sepanjang hidup seseorang manusia, puratanya mencapai sehingga 30 meter
  • Tengkorak manusia terdiri daripada 29 jenis tulang
  • Setelah meninggal dunia, tubuh manusia akan menjadi kecut dan mencipta satu ilusi seolah-olah rambut dan kuku menjadi panjang
  • Rambut dan kuku adalah dari satu bahan yang sama
  • Seseorang manusia boleh menyedut sehingga empat liter udara, tetapi hanya lima peratus sahaja akan digunakan
  • Luas kulit manusia adalah 6.5 kaki persegi
  • 15 billion sel darah manusia adalah air
  • 80 peratus tubuh manusia adalah air
  • Tulang paha manusia lebih kuat berbanding konkrit
  • Manusia dilahirkan dengan 300 tulang dan apabila meningkat dewasa, tulang tersebut berkurang menjadi 206 sahaja
  • Jika dicampur. panjang urat dalam badan seseorang manusia adalah sepanjang 72 kilometer
  • Secara purata, setiap jantung manusia mengepam sehingga 30 kali
  • Dalam sehari manusia akan bernafas sebanyak 23040 kali
  • Cecair di dalam kepala boleh digunakan untuk mrngantikan plasma darah
  • Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematah-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan letupan buih dalam sendi itu
  • Perut akan menghasilkan satu lapisan mukus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman
  • Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantumkan ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi
  • Setiap langkah kehadapan anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan
  • Setiap 1 sentimeter persegi kulit manusia didapati mengandungi 7 meter pembuluh darah
  • Otak merupakan sel yang paling lama hidup di dalam tubuh manusia iaitu sepanjang hayat manusia
  • Tulang terkecil di dalam badan manusia adalah stapes dan stirrup yang terletak di antara telinga. Ia berukuran kira-kira 0.28 sentimeter panjang

Tuesday, 26 July 2011

Semalam..

      Assalamualaikum..meng'updatekan blog hari ini..semalam mengeluarkan diri dari umah untuk menguruskan persediaan nak masuk u..ke hulu hilir pegi..siyes paling xbest wat benda2 camni... 1st pegi hospital for medical checkup..then buka akaun bank..tang nak buka akaun ni leceh sikit sebab cap jari saya dah terhapus s0 susah nak detect..senang nak wat jenayah pasni..hahaha..
     Bila dah jadi camtu..kena patah blek amik surat beranak ngan surat tawaran..hisshh..cap jari menjadi  masalah utama saya plak ketika ini...*kesemua jari saya xda cap jari* yang bestnya kan bila saya kena isi nama penuh kat tiga kertas yang berlainan..saya diarahkan tulis kembali pada kertas baru sebabnya adalah:
..1st...Amni Azmira Mokhtar
Pak cik : Mane bt cik kak??
..2nd..Amni Azmira Bt. Mokhtar
Pak cik : Bt kena tulis penuh
..3rd..Amni Azmira Binti Mokhtar
selesai..kena la juga ceramah sikit..tapi pak cik tu sporting... xbengang dengan ketidak pahaman bahasa saya ini..heran hal camtu pon dititikberatkan *memang perlu dititikberatkan*

     Hal itu membuatkan saya tersenyum bila mengingatkan kembali..kekadang nak jumpa orang yang melayan karenah kita dengan baik agak susah sikit sekarang ...pada pandangan saya lah..

Nota kaki : ade sesiapa ade masalah ini..nak pegi kat doktor pon
                 xguna..terima seadanya je lah..heheh  

Sunday, 24 July 2011

Bila blogwalking tadi..

       Assalamualaikum..psstt..halo0..aduhai nape saya males nk update blog haa..nape saya suke bw je haa..hari2 bila buka blog je mesti jalan2 cari makan ke blog orang..siyes doe taktau nape..ade orang cenggini x..dan fakta lagi satu saya tak penah update status di facebo0k..kenyataan nih..i believe ade jgak orang cenggini selaen sya kan..sebenarnya amni nih ketandusan idea nk tulis hape..cakap jela gitu.. hoho..anyway dok sibuk menterjah blog orang..jumpa satu blog yang mengingatkan kisah lampau melampau saya..more to sweet memories ekceli when study at matrik penang..
      Tak penah terpikir nak masok matrik pon..tapi dah gitu rezeki saya..terima jelah..mase belajar kat matrik dulu otak kanan ini sangat terseksa..*tuan ni kidal*....hari2 benda baru msok ke otak..tetapi saya laluinya dengan penuh tabah..haha..plus saya ni penuntut program 2 taun..so lebih lame saya berada di matrik berbanding orang yg dok setaun jew..dan banyaklah lagi kenangan terindah dapat dikutip bersama rakan-rakan di matrik dan tak akan dilupakan sampai bila-bila..
     Dulu memang xsabar nak abis matrik and nak cepat2 berambus dari tempat tu..*tuan ni hampir nak sakit jiwa*..tapi xsuke2 saya pon tempat tu la dirindui sangat2 ketika ini... i close with my ro0mate...dapatkah nak reunion blek..ntah lar..masa yg menentukan..banyak nak cecita nih tapi panjang meleret lak nnti..kang tak terbaca plak kan..nah sekeping dua tiga empat photo untuk santapan..hee

                 rakan-rakan dari practicum DH2P2  *1st year


               tempat ni paling orang suka nak lepak petang2..

                    gambar practicum H2P2  *2nd year

Jamuan hari raye di matrik taun lepas..paling like photo nihh

Nota kaki : terima kasih kepada para bloggers yg sudi jenguk blog
                 & pengomen entry sbelum ini meskipon tuan ni tak
                 update..tuan nih kena ade mo0d sikit baru
                 nak menaip..agak ngada-ngada..hee

#Kisah ro0mate insyaallah nak cita gak..tengoklah nanti..             
  Toodle..^^               


Friday, 15 July 2011

Aucakkk!!

Salam semua..da lama tak buka blog nih..khusyuk sangat tengok maaduu.com..sampei kena sound ngan ayah semalam..adushh..tu la amni kan dah kena..ekceli nak inform tu uols..harini berakhir satu penantian...iaitu tawaran kemasukan ke IPTA..i dapat Universi Malaysia Terengganu(UMT) kos sains gunaan..alhamdulillah..syukur sangat-sangat walaupon bukan pilihan utama sebenarnya..UMT here i come!!

Tuesday, 5 July 2011

Tengok Transformers..

     Assalamualaikum kalian..saya ingin memberitahu pada hari ahad yang lepas, saya telah keluar rumah bersama-sama dengan adik-adik saya..huhuhu..skema tak ayat..janji korang paham la kan..xmo tulis panjang-panjang juz nk habaq saya bersama adik-adik gi tengok wayang..tak decide pon nak tengok ape sebenarnya tapi dalam fikiran nak tengok green lantern sebab tengok macam best ja tapi dah habis tayang la plak..tinggai transformers ja..transformers pon transformers la..layannn...s0 bila nak bayar tiket mak aiii mahainya..xpenah lagi bayar tiket lebih dari rm10 ringgit..buat-buat tak terkejut and dengan confident level yang tinggi hulur jela duit sebab nak tengok transformers 3D punya pasal..lagipon memang first time tengok wayang yang ade 3D ni..jakun sungguh..orang lain dah berjuta kali...pastu bila nak masok pintu wayang tu mesti ade orang yang jaga kat situ and pastu tunjuk tiket tu..tapi name pon first time..selamba nak masok terus ke pintu tu lepas tu..tak tau ke orang tu nak bagi ko spek mata..adeii..msti laki tu kata "ermm xpenah ka tengok 3D"..Serius memang best sebab banyak aksi-aksi hebat..dengan 3D lagi..tak rugi la bayar banyak tu..macam nak tengok sekali lagi pon ade..ade sape-sape nak ajak saya lagi tak?? Ehehehe..




Nota : Tengok cita tu terbayang tentang kehancuran bumi pada
          hari kiamat suatu hari nanti.. mengingatkan diri ini
          bahawa dunia bukan segala-galanya

Friday, 1 July 2011

Bayangkanlah Benda Ini Berlaku Pada Anda...

    Suatu hari pada masa sembahyang Jumaat yang dihadiri oleh lebih kurang 1000 jemaah...tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam..tidak nampak apa cuma dua biji mata dam membawa mesin gan..lalu salah seorang lelaki bertempik...

"Sesiapa yang samggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu!"

   Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu untuk menyelamatkan diri...Daripada jumlah yang 1000 tadi hanya lebih kurrang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam sambil berkata,
   "Ok Pak Imam,saya sudah halau semua hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat". Lalu kedua lelaki berpaling dan meninggalkan jemaah...
Bagaimana....Adakah anda rasa lawak dengan cerita di atas. Selain terhibur..fikirkanlah..
Cuba anda bayangkan daripada 1000 orang yang mengaku islam hanya 20 orang betul-betul beriman..
Bayangkanlah, berapa banyak yang mudah melupakan ALLAH bila menghadapi bahaya..kedua lelaki hanya pegang mesin gan..dia tidak kata pun hendak bunuh..tapi generasi sekarang amat lemah..baru kena ugut terus lari lintang pukang..lupa belum sembahyang jumaat lagi..

    Hakikatnya, ramai orang percaya gosip dan apa yang ditulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatat dalam Al-Quran..
    Hakikatnya, kita boleh bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berjam-jam tapi doa pada ALLAH alahai tak cukup masa..

Nota : Kita renung sejenak bersama..

Tuesday, 28 June 2011

Ohh Matematik..!!


Matematik ...Yang kami minati
Aku masih memahami
Konsep itu..konsep ini

Cilgu tulis banyak formula
Aku pun angguk-angguk
Tersengguk-sengguk
Bukan faham tapi mengantuk
Cikgu ajar macam peluru
Alasannnya nak habiskan sukatan
Lepas tu terus buat uijan
Kami jawab terkial-kial

Formula ditulis dipapan putih
Supaya senang kami nak faham
Tapi aku asyik tengok jam
Alamak! Masa masih lagi panjang
Cikgu ajar macam kereta api
Bila dah mula tak mahu berhenti
Bengang otakku menjadi-jadi

Bila aku toleh kanan dan kiri
Ada geng di buai mimpi
Apa dah jadi, apa dah jadi
Faham tak faham aku tak rugi

Cikgu ajar makin laju
Gopoh gapah terburu-buru
Otakku dah naik beku
Sampai jadi haru-biru

Mulut cikgu berbuih-buih
Sampai seluruh badan naik letih
Muka pun naik sedih
Kepala mula berpusing-pusing macam gasing

Cikgu ajar macam motorbot
Kadangkala macam robot
Walaupun suaranya lembut
Telingaku hampir nak tercabut

Cikgu..cakap, cakap, cakapp!
Aku..menguap, menguap!

Namun begitu........
Akanku cuba lakukan sesuatu
Akanku ubah keadaanku
Daripada melayu beku
Kepada melayu baru
Itulah cita-citaku
Maju..bangsaku terus maju











Nota : memang tak minat matematik sejak belajar kat matrik
          nihh..tapi bagi orang lain matematik is de best subject..
          akanku cuba minat sampai tergila-gila..huhhuuhu

Monday, 27 June 2011

24434..

Tanpa tiang, rumahku roboh,
Tanpa solat,
Duniaku hancur!

 Subuh,
Tertinggal? Kenapa?
Tertidur atau
Terdengar bisikan syaitan
Mata yang celik
Dipejam kembali.

Zohor,
Baru balik kuliah,
Penatlah..
Itulah, inilah,
Macam-macam ada,

Asar,
Banyak kerja nak buat,
Nanti tak sempat,
Kejap lagilah solat,
Lepas bola di rembat..

Maghrib,
Kejaplah, awal lagi
Nak tengok tv dulu,
Macam-macam alasan diberikan.

Isyak,
Mengantuklah pulak,
Esok kena bangun awal,
So,
Kira halal la..

Insaflah tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. Amalan yang kita lakukan didunia inilah bekalan kita di akhirat kelak..bukan lagi harta benda dan wang yang diagung-agungkan di dunia..

Nota : Peringatan untuk saya dan anda semua...peace.. ^_^

Wednesday, 22 June 2011

Ayah Anak vs Cikgu Murid-Murid

Jika sudah membaca babak yang lepas..si ayah yang berjumpa dengan rakannya sebenarnya adalah cikgu garang yang mengajar murid-murid yang bijak pandai itu..kesinambungannya scene...

Cikgu : (senyap tak mampu berkata-kata)
Ayah : Apacam..awat ang diam ja nie..
Cikgu : (layan jela).."De bat" (the hebat) tol la kau nih..
Ayah : Bila masa aku berdebat dengan kau..ak cuma cakap orang
          putih ja..
Cikgu : ( aikk.. aku pulak yang kena)..Ermm."de best" la kau nie..
Ayah : Hihi.."De ter De ma De ka De cik.." ( terima kasih..cikgu)
Cikgu : Huh..termerdeka??..wey..ang taw dak negara kita bukan
            termerdeka sendiri..sebab tokoh-tokoh perjuangan
            negara kita la kita merdeka tau..
Ayah : Ehhh..aku tahulah..takkan ang baru taw kot..ish3
Cikgu : 0kehh2..apa-apa jala (malas da nak layan)

Setelah agak lama mereka berbual..si ayah sebenarnya ingin memohon pertolongan beliau supaya memberi pekerjaan kepada anaknya yang telah tamat pengajian itu sebagai guru sementara sementelah mendapat pekerjaan tetap..dan cikgu garang itu sedia membantu memandangkan si ayah telah banyak membantu beliau suatu ketika dahulu..Pada kemudian hari, Si Anak pun diterima bekerja di sekolah dan diberi tugas mengajar kelas murid-murid. Tiba di kelas murid-murid, Si Anak pon memperkenalkan dirinya dan meminta mereka juga memperkenalkan diri sekaligus memberitahu tentang cita-cita mereka.

 
        Abu berdiri dan berkata, "Nama saya Abu bin Dolah. Bila besar nanti, saya ingin jadi juruterbang. Jadi
bolehlah saya pergi ke Australia, Eropah, Iraq dan sebagainya.

       Bagus Abu. Terima kasih. Siapa lagi?" tanya Si Anak.

       Seorang pelajar perempuan yang duduk di tepi, berdiri dan berkata "nama saya Noni binti Samad. Kalau besar nanti, Noni nak jadi suri rumah tangga dan mempunyai anak-anak yang comel.

      "Bagus. Jadi suri rumah tangga merupakan cita-cita yang mulia. Siapa lagi?"

       Seman berdiri dan berkata " saya Seman Bin Leman, bila besar nanti saya bercita-cita untuk membantu Noni mencapai cita-citanya"..!!

Tuesday, 21 June 2011

Mudahnya Bahasa Inggeris..

Seorang anak baru sahaja tamat pengajiannya di luar negara. Setelah pulang ke Malaysia, ayahnya cuba menguji kemampuan anaknya berbahasa Inggeris walaupun dia sendiri tidak tahu berbahasa Inggeris. Dia pun mula bertanya kepada anaknya.

Ayah : "Buku dalam BI apa?"
Anak :  " De buk " (the book)
Ayah : " Pena dalam BI apa?"
Anak : " De pen " (the pen)

Lantas ayahnya berfikir bahawa BI adalah senang. Setiap benda dalam BM bila terjemah ke BI mesti ade 'De' dan perkataan berikutnya dipendekkan. Keesokan harinya, ayahnya bertemu dengan seorang rakan sebaya di kedai kopi.


Ayah : "Aku dah boleh cakap orang putih la".
Rakan : "Iye ke? Cuba engkau cakap 'kambing besar  makan rumput' dalam bahasa orang putih.
Ayah : "De kam De Be De Mak De Rum"
Rakan : (senyap tak mampu berkata-kata)


Nota : Bestnya kalau bahasa Inggeris macam nih...kih3

Monday, 20 June 2011

Meh baca..

TIDAK FAHAM..
Kelas yang tadi bercempera tiada cikgu, kini menjadi senyap sunyi. Guru yang paling di geruni telah masuk ke dalam kelas. Wajahnya garang. Kalau hendak tahu, ikutilah pelajaran cikgu ini.

Murid-murid : Selamat pagi cikgu
Cikgu : (menengking). Mengapa selamat pagi sahaja?! Petang dan malam tak doakan saya tak selamat?
Murid-murid :  Selamat pagi, petang dan malam cikgu.
Cikgu : Panjang sangat ! Tak pernah dibuat orang. Kata selamat
           sejahtera. Senang dan penuh bermakna. Lagipun
           ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan
Murid-murid : Selamat sejahtera cikgu!
Cikgu : Sama-sama, duduk. Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu
            nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan.
            Bila cikgu nak uji kamu semua tentang perkatan berlawan
            dengan cepat lawan bagi perkataan-perkataan itu faham?
Murid-murid : Faham, cikgu!
Cikgu : saya tak mahu ada apa-apa gangguan
Murid-murid : (senyap)
Cikgu : Pandai !
Murid-murid : Bodoh !
Cikgu : Tinggi !
Murid-murid : Rendah !
Cikgu : Jauh !
Murid-murid : Dekat !
Cikgu : Salah !
Murid-murid : Betul !
Cikgu : Bodoh !
Murid-murid : Pandai !
Cikgu : Bukan !
Murid-murid : Ya !
Cikgu : Oh Tuhan !
Murid-murid : Oh hamba !
Cikgu : Dengar ini !
Murid-murid : Dengar itu !
Cikgu : Diam !
Murid-murid : Bising !
Cikgu : Mati aku !
Murid-murid : Hidup kami !
Cikgu : Rotan baru tau !
Murid-murid : Akar lama tak tau !
Cikgu : Malas aku ajar kamu !
Murid-murid : Rajin kami belajar cikgu !
Cikgu : Kamu gila !
Murid-murid : Kami siuman !
Cikgu : Cukup! Cukup!
Murid-murid : Kurang! Kurang!
Cikgu : Sudah! Sudah!
Murid-murid : Belum! Belum!
Cikgu : Mengapa kamu bodoh sangat!
Murid-murid : Sebab saya seorang pandai!
Cikgu : Oh! Melawan !
Murid-murid : Oh! Mengalah!
Cikgu : Kurang ajar !
Murid-murid : Cukup ajar !
Cikgu : Habis aku !
Murid-murid : Kekal kami !
Cikgu : O.K pelajaran sudah habis !
Murid-murid : K.O pelajaran belum bermula !
Cikgu : Sudah la tu !
Murid-murid : Belum la tu !
Cikgu : Berdiri !
Murid-murid : Duduk !
Cikgu : Jangan la macam ni !
Murid-murid : Boleh la macam tu !
Cikgu : Parah !
Murid-murid : Baik !
Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini !
Murid-murid :Dilepaskan tengah malam tu !
Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar )

       Sebentar kemudian, loceng pun berdering. Murid-murid berasa lega kerana guru yang paling ditakuti oleh mereka telah keluar. Bagaimanapun, mereka bangga kerana telah mendapat jawab kesemua soalan cikgu tadi, tetapi esok masih ada. Cikgu itu pasti datang lagi.

Saturday, 18 June 2011

Daddy bapa papa ayah abah..mne satu??

Hai..hai..hai..oppps..assalamualaikum pembuka bicara...esok hari bapa kan...hrmm kalau la tak disebabkan terjah blog orang lain..mana la den nak taw...xpasti sebab takda tarikh tetap kan..maaf kalau den silap..msti kena wish nie kat my dad..segan nak wish face-to-face ekceli..but yang tu lain kira...ayah tetap ayah bukan orang lain kan..ehhh i panggil ayah saya ayah..anda paham..hihi...dalam fon save daddy..okehh la tuh..korang?? Cakap pasal ayah nie..my ayah is the best la..xda ayah sapalah kita..xda mak xdalah kita kat dunia ni...kalau nak cita segala pengorbanan ayah memang tak terkata..terima kasih ayah..jasamu akanku balas..love him very very much..nobody can replace him..

                         apacam..gantang tak ayah i

         zoom dekat sikit....encemnya..ayah sapa la nie..hehe

my dad with my mum..sweet couple tak..nak tahu my mum sorang penyanyi terkenal dahulu...hihi tipu aje..i  said that bec0z...my mum names Saloma..


                                   Mokhtar bin Awang
                       gambar terkini ayah i..still hensemm..
                            
Kesimpulannya...hargailah ibubapa kita sementara mereka masih hidup di dalam dunia ini..selalu saya ingatkan pada diri saya juga supaya menjadi anak yang berguna dan sentiasa dahulukan mereka jika berlaku sesuatu ape pon..okehhh..sekian saje..tata

nota:  Lama tak snap photo dengan ayah and mak...kena lakukan
         sesuatu nihh..kih3

Thursday, 16 June 2011

~Thanx Iza

Salam 1 blogger...pagi2 buka blog terus nampak nih..tuan blognya nama Iza
 Thank u very much Iza...sebab awak saya dapat dinobatkan lagi jadi follower ke 100..meh saya combine yang pertama punya
                 Dua-dua award sama cantik and lawa..love it
Lastly but not least..kena introduce gak tuan blog kepada 100th follower yang kedua ini..
                             http://izaliza.blogspot.com/             
Takpekan iza kalau i letak gambar awak kat blog i nihh...
Silalah melawat blog beliau and menambahkan lagi followernya okehh..really appreciate it thank you again..

I love blogwalking..weee!!

Salam kawan-kawan dan para sahabat...harini jari-jemari terasa nak update blog plak..selalunya bergantung pada mood lar..sebab..sebabnya...i suke singgah-menyinggah  blog yang i follow dari update blog..hahaha...tapi kalau ade cita nak diceritakan memang i update punyalahh..kalau start je buka blog nie..mulalah operasi terjah orang..kih3..banyak benda baru i tau dan inf0 yang dapat dikongsi bersama..ada isu semasa..personal life..aktiviti harian..luv it..korang teruskan update blog ye..jangan lupa panggil i lawat blog korang...dan jangan lupa lawat tuan blog disini jugak ye..hihi.. love ketat-ketat my followers ..muaaahhaahaa..Adios!!

Wednesday, 15 June 2011

News..!!

Salam..update lagi tuk kali kedua..selalunya sehari sekali je i update tapi tadi dapat cita baru..agak terkejut lar tapi takde kena mengena dengan i pon..sebelom nie i cita kan pc abang rosak dan bawak pi repair dah ok pon..but..but..pagi tadi abang buka pc dia and gelap je..timbul tulisan ayat2 tuh..i wat taktau je time tu..sebab  males da nak sentuh pc dia sejak tempoh pc dia rosak aritu....tengahari tadi ayah tolong bawak gi kedai..okehh ingatkan nanti pulih la seperti besa pc dia tapi dapat kol dari ayah tadi suh panggil abang tapi abang i da kuar rumah..contact dia tak dapat..s0 ayah gitaw la kat i mengatakan pc dia dah mati wat selama-lamanya..g0ne!!
Terperanjat gakla i..tambah la tuan komputer plak..hari2 dia buka pc dia...dah takde sekarang nie dia nak buat ape..adeiii..tumpang sedih gak sebab pc dia memang best..puas tengok cita sebab besar.. taktau perasaan abang ketika ini sebabnya i tahu dulu dari dia..lantas i cari name online chat kat facebook..ohh dia ade..da agak dia g cyber cafe..lantas i bagitau dia..dia reply sekali je pastu terus log out facebook..
Entah dia pegi mane la sekarang..sedih tak korang kalau hilang terus sesuatu tu..pc tu dia plak yang beli..
Nasib la netbook i nie masok virus je..kalau rosak taktau lar..sedih kot..i sayang sungguh netbook nie..kecik lagi comey tuu..hihi..END

Tuesday, 14 June 2011

Virus attackk...grrrrrr!!

    Salam...mak cik pak cik kak long abang long kak cik,..abang kakak..adik2 sekalian..rasa macam lama plak  tinggai blog padahal last buka aritu hari jumaat lepas..tapi rase macam berbulan-bulan tak buka..adoii..ni sebab virus arr...tak berani langsung nak buka netbook i nie...sebelum nie pc abang i rosak..abih kami yang adik-adiknya terok kena marah..maklumlah masa jadi tu kebetulan dia takda kat rumah selama beberapa hari..memang kena sebijik kat kami lar..naik geram pon ade sebab i juga dipersalahkan..memang la i guna pc dia sebagai pertukaran sebab dia amik notebook i..pas rosak tu nasib baik kawan dia sendiri boleh perbaikkan..seminggu gakla amik repairnya..sementara pc dia ngah repair tu dia curi2 minta gakla juga notebook i...kasi la nanti tak bagi marah plak...adik2 yang len suma sekolah..kami dua beradik je goyang kaki kat rumah sebab si abang bru tamat pengajian degree..i plak bru abih belajar matrik..
     Oke..sambung balek..elok dia punya pc dah elok..tiba-tiba notebook i plak yang cramp..aahhh sudah..tiba-tiba je timbul macam2..time tu plak baru ade niat nak update blog..haissshh kacau betol..bagi sat abang tengok..ermmm virus menyerang...cuak da muka i...virus tu datang dari internet bukan notebook i ok..malam sebelomnya tu abang i yang guna...pagi tu i check ade benda yang didownload..s0 sapa yang salah sebenarnya..tapi i tak boleh salahkan sesiapa sebab notebook i takda antivirus da berbulan dulu..nak bagitau ayah plak stu lagi hal..memang i tak suke nak bagitau problem nie kat ayah..takoottt...hihi..tapi kena beranikan diri gak kalau nak notebook ni sihat balik..setelah selesai bagitaw ayah..muka ayah berubah sikit tapi sat ja and ayah cakap nanti hari selasa la antar gi kedai buang virus..selasa awal pagi tu ayah da ketuk bilik i isyarat bagi notebook tu..kol 10 pagi camtu ayah tepon bagitaw kena format blek tpi masa tu i ingatkan lagi barang2 penting i tak hilang..ok pastu kol 3 petang ayah kol lagi cakap notebook tu bersih..licin..satu kesan pon takda..maknanya the most precious thing i dok jaga selama ni hilang...HWAAA...HWAAA..sedey gila time tu..nak meleleh air mata nie..
        Petang tu gak ayah bagi notebook..belek habis suma..memang kosong..takda pa..i tak kisah movie ke drama ke..video ke hilang..yang tu suma boleh cari nanti..but..but..my pictures with my friends dulu2 mane nak cari..nak cari kat kawan2..bilanya nak jumpa lepa..masing2 hal sendiri sekarang nie..kat facebook ade la tapi sikit...hwwaaaa i punya lagi banyak laa...tula perkara yang i xbole terima sekali sebab i suke collect gambar tuk renungan masa depan tapi sekarang dah takda hancur berkecai..hwaaa
        Pengajaran buat i supaya berjaga-jaga sebelum ape ape terjadi...sume ni salah i sendiri...kalau korang msti la save kat mane2 pendrive dlu kan..i pendrive pon takda..ayah ada tapi takda perasaan nak minta tolong bubuh pon..tak salahkan sesiapa pon termasuk my br0...my br0 is kind n funny pers0n..sometimes je kami akan gadoh..hihi..adat la tu adik beradik..i celik awal pagi2 nie pon dok teringat kat koleksi photo tuh...gone forever...sayonara!!

Friday, 3 June 2011

Dua bulan Suda...!!

        Assalamualaikum...waduh2..rindu seh sama blog...and juga sama follower...2 hari nie xdapat nak buka blog sebab line tenet xbpe bagos.. akhirnya hari nie dapat gak buka...yeppie!! Bukak2 follower pon angka 222..adei..banyak sungguh no.2 dalam hidup i....actually blog nie dibina 2 april n patut update 2 june tapi dah terlepas plak...so msok entry hari ini plak... 2 bulan and 1 hari la blog ini nampaknya...kui3
       Ape yang special lagi n0.2 nie.. iaitu my birthdate...yang jatuh pada 2 mei....sebulan selepas blog nie hidup...n n0 tu berterusan sepanjang kehidupan i di matrikulasi dulu..sebabnya..oke first of all i dok matrik 2 tahun..s0 first year i ditempatkan kelas yang diberi nama Dh2p2 (D merujuk kepada dua)...n second year lagi bila dirombak n bertukar ganti student pon dapat kelas h2p2...( xde D daa)...pastu 1st year dok blok asrama B2 and second year blok A2..adeii... Rasanya n0.2 kena jadi no favoret i..kui3
Satu lagi kebenaran blog ini terbina bukanlah i yang tubuhkan..s0 sapa..j0m ikuti perbualan ini....

AA:   Ko tahu tak ko da berusia 2 bulan and 1 hari untuk hari nie
Blog : Saya tahu tuan..terima kasih kerana mencipta saya
AA:   Tulah nak bagitaw nie..ekceli aku tak create ko lah
Blog:  Iye ke tuan...pastu sapa??
AA:   My lovely friend...Shanas namenya..alahhh si pemilik blog hey gurl tu..
         xkan xkenai..
Blog:  Ermm..macam tu ka..tolong ucapkan terima
        kasih kat dia na...n terima kasih jgak pada tuan
        sebab saya tahu tuan yang decorate saya...
AA:  Yang tu sudah semestinya..tapi macam ko tengok
        kan aku decorate ko simple je sebabnya aku tak
        sesempoi macam tuan blog yang lain..kreatif ja..
        ko jangan jeles taw...
        pastu tak nak la bagi ko macam2 nanti berat
        susahkan tuan blog yang lain plak nak menjenguk ko...
Blog: xde lah..saya mengerti kok... tuan blog lain datang melawat
        sini dah cukup saya bersyukur tuan..
AA:  Wahhh..bagos2...dengar kata sungguh k0 nie..
Blog: Hehe..tengoklah sapa tuan kita...
AA:  Pandai sungguh ko bermanis madah dengan aku iye..
Blog : ^_^
AA:  Oke la...i try my best t0 take care 0f u...supaya ko ni tak xberpenyakit
       (malware)
Blog: Thank you very much..my l0rd..
AA:  >_<

Warnng: Perbualan diatas hanya rekaan saya semata-mata tak ade kena
             mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal
              dunia...okeyh2

                                   S for Shanas Ahaks

Last but not least..saya nak ucapkan terima kasih pada kawan saya..
Shanas Ahaks...cause create this blog for me..
and dia jugak la yang introduce kat i dunia blog nie..
dan kepada follower yang sudi jadi follower saya...
anda amat dihormati dan disayangi oleh saya..    

Untuk mengenali si dia..pemilik blog hey gurl silalah ramai2 mengunjungi blog beliau http://www.shanasituaku.blogspot.com/         

Moral value: Appreciate what people do to you..

p/s: Saya memilih 200th follower sebagai tanda penghargaan..nantikan next entry ya...

Sunday, 29 May 2011

Saya dapat award 100th follower...hooray!!

Hari ini bertarikh 29 may merupakan hari bertuah saya kerana pertama kali mendapat penghargaan daripada blogger yang jatuh kepada si pemilik blog Syarifah Sidrus...terima kasih sangat2 awak..i'm really really happy and terharu!!
                               Ini dia award yang dia kasi

                   warna ungu gitu..i like...glad to be her 100th follower

                      inilah header dia....silalah anda menerjah beliau di
                               http://winkletwin.blogspot.com/

Mari kita bersenamm..

Hai..awal2 pagi nie i pegi tepi sungai atau dikenali taman rekreasi.. ntah memang panggilan tu yang melekat bila nak g exercise...i main badminton je pon..alarh korang mesti kata depan rumah pon boleh main tapi main kat situ lagi puas n luas sikit...macam besa tempat tu setiap hari sabtu dan ahad je akan diadakan senaman aerobik..memang ramaila sebab tu  males n tak rase nak join...my mum selalu pegi sebab memandangkan orang kuat yang megikuti senaman tu..orang kanan insructor lagi..fuhh..tgok balek macam xcaya mak i yang kt depan tu...tapi arini mak tak pegi sebab ade mesyuarat..umno la katakan..aktif gakla mak i.. then gigih la i main badminton bersama adik sambil mendengar lagu yang dipasang mereka tengah beraerobik..heh..
Kat situ adalah snap picture sikit..tengok ehhh..
       cahaya matahari terus terusan memancar tapi tetap tak goyah..h0ho
situ aerobik khusus orang chinese punya..ari2 lepa datang situ exercise..exersice lepa guna step kaki je.. nak ikut pon xreti
               terang disebabkan matahari dah terpacak..silau habis
                       yang tu adik i ..tempat nie la kami bermain
  kitorang dok dekat2 je dengan mereka....hah rembat jangan xrembat..
                       ampa joget la..kami nak tangkap gambar..kui3
                                     my name azni azmiza
                                      and i...amni azmira
                                 are we look alike... nope ..
 masa dok syok2 tgkap pic ni kitorang da abis pon main.. that all for today..see u..bubye!!



                     

Friday, 27 May 2011

Tidor meniarap...bagos ke??

Salam terlebih dahulu...guys tido lena tak malam tadi...i selalu tido dengan senangnya...
but if i sleep macam photo disebelah ni la..
its not good sleeping habit actually..my mum and dad always remind me not sleep like that but it have been many years
and i don't know how to change it but i try at least...
look that photo..it also describe what kind we are..
it was negative for me...adoyaii..
bagi tips sikit camne nak ubah habit buruk nie
s0 what about your sleeping habit..readers..? don't TRY
this at home yea....hoh0h0

Thursday, 26 May 2011

Maintainkan diri kita..

  Hah.. berdasarkan tajuk entry ni kite bole tafsirkan ape...pelbagai aspek kita patut maintain untuk menjalani kehidupan kt dunia ni....for example dari segi akademik..kalau da dapat result tu cemerlang..usahakan lagi..ni tak rasa diri pandai sikit terus lupa dunia...saya ingatkan pada diri saya jugak sebab langit tak selalu cerah and hidup kita umpama roda..kadang2 diatas dan kadang2 dibawah..tapi kalau orang yang dah memang bijak pandai kita nak kata apa lagikan.. anugerah Ilahi.. Other than that.. kite patut maintain ape..?
     
   Maintainkan healthy la...s0 when we talk about healthy nie..what should we do...kenalah makan makanan yang seimbang....kalau tengok orang sekarang kan main bantai makan ja..janji puas hati and kenyang...(mybe saya pon camtu gak kot..hehe).. bole tak salah  tapi senaman jangan lupa la...buatla ape pon..menari ka..aerobik ke..jogging ke..f0r me jogging is my choice...s0 bila cakap pasal jogging nie..saya baru je mengaktifkan diri nak jogging tiap2 pagi but its hard for me to fight with my no. 1 enemy..my beauty 0f sleep..haha..because when i done pray for solat subuh..i see my bed calling me back..adoiiii. i must fight with myself..what about u..readers..have u felt that way?

  But this morning..a little bit interesting happen to me..i pakai tudung terbalik daa..patot la mak cik yang jalan depan i tengok semacam ja..haishh..wat malu ja..s0 cepat2 cari hidden area nak cover blek...S0 for conclusion i nak seru kita amalkan healthy lifestyle okeyh..okeyh..

Wednesday, 25 May 2011

Cute babies..

   Salam....today i want to introduce baby comey nie...takde related blood pon..actually my neighbour baby..hehe..my little sister suka baby s0 dia usung mai rumah to play...i pon j0in sekali la.. my family sume da  besar gajah..xboley la nak alololo tomeinya...meh kita tengok gambarnya ek tapi nak habaq mai gambarnya agak blurr sedikit la so sorry guys for the bad quality of camera..


    Baby ni sekarang da besar kot sebab lama da tak tengok..time tu bole la nak manja2 dengan dia sebab tak kenai orang lagi tapi sekarang dia da kenai orang so jual mahal sikit lar.. Daniel his name... famous kan nama tu sebab parents suka bubuh...my sepupu yang married pon kebanyakan bagi nama tu jugak kat anak mereka  BUT baby nie something unik sebab dia ade 6 jari  taw..  Lo0k bel0w 

         
   Nampak tak kt arrow tu..jari dia yang ke-6 sebenarnya tergantung dan tak berfungsi s0 boleh nak kata hiasan jela..hehehe... kata parentsnya nanti nak operate buang jari tu tapi entah la buang lagi ke tak..


So bila da baby tu jual mahal...kitorang nak wat camne.. tak lama lepas tu...my other neighbours plak lahirkan  baby boy... his name Farish and berusia 4 bulan now...my little sister balik dari sekolah ja kena tolong jaga tiap2 hari dirumah dia...but sometimes she just brought that baby to our home...so for now baby ni la jadi mangsa kitorang...cute kan!!






I bole play dengan baby ni just in short of period jer.. bila dia dah meragam mula la nak run far away.. hakhak!!

Thats all from me yeahh...





 

Monday, 23 May 2011

Hello..

First of all assalamualaikum...not very much i want to say..
cause i spent my day just at h0me..
teringin nak travel mne2 dengan family or friends tapt adek2 sume sekolah pastu kawan2 dok jauh..
als0 i don't have money at all...
nak keja mak tak kasi tapi kalau nekad mak pasti surrender..hehe
but actually i don't kn0w what kind of job i want to work..
4 m0nth i free...haiiyaa..what to do.. please help me..!

Wednesday, 18 May 2011

khabar berita..

   Hai semua...tadi saya baru check je result exam saye gune online...alhamdulillah walaupun tak mencapai sasaran tapi da cukup memuaskan hati saya yang sengsara selama ini dok menunggu keputusan...bole kata saya agak gembira la kot..hahaha!!
Pasni tunggu plak tawaran dari universiti... menunggu lagi.. tapi takpela tak sederita nak dapat result kan..

Tuesday, 17 May 2011

~Haisshh..

    Hai guys...sejak2 nie saya rase tak tenang ja...resah..gelisah..risau sume bercampur aduk....setiap saat asyik teringat benda tu ja...almaklum la sape tak rase nervous bila result exam nak keluar kan.. ad0yaii kalau nak ikut masa tinggal lagi sehari ja kot... Ya Allah tenangkan hati hambamu ini...mudah mudahan hambamu ini dapat menerima keputusan yang Kau telah tentukan....hope the sky always bright t0 me...

Wednesday, 11 May 2011

Alamakk !!

       Guys2 nak bgtaw satu ceritera baru ni...but it just small matter lol...hehehe
Tapi sebelom tu baru semalam je akhirnya saya kuar rumah sebab kawan baik saya baru balik ke tempat saya setelah lama tak bertemu...mungkin kami takkan bertemu lagi c0z dy akan pindah selama lamanya dari tempat saya.. s0 sad tapi nak wat camne kan.. banyak sungguh kami sembang sampai rahang mulut nie pon da ketat  la..haha..
Lme gakla sya dok umah dy memandangkan bibit pertemuan terakhir... aceceh.. then pukul 6 lebih camtu baru saya balik..pi sana pon owg hantar dan berjemput sebab males nak drive mot0..
    Balik2 je rumah memang terus menuju ke bilik dan laju aje buka lappy..then sedang khusyuk menelaah ape yang ade lam lappy tu..akhirnya benda yang saya jangka berlaku telah berlaku..nak taw ape??
Oleh kerana terlalu suke dok dalam bilik..kipas angin saya telah memberontak  kerana tak mahu lagi berkhidmat dan amik keputusan untuk bersara..hahahaaa...saya nie pakai kipas angin kaki je..kipas kt ceiling tu pon da lame rosak.. bila nak dapat airc0nd tak taw..
    Memang mak dan ayah da bilang.."tutup la kipas tu..bagi rehat sat tapi wat tak kisah je sebab alwayz my time dalam bilik ..xkan nak tutup bila da dok dalam tu..ish3... "tu maknanya ayah dan mak ko suh kuar dri bilik la...jangan asyik terperap je.."ckap diri i.. hehee.. Bila da rosak tu mula la kena bising ngan ayah sebab xdengar cakap..
    Tapi saya da taw ade kipas angin spare..tula saya biaq yang tu rosak.. haissh tak reti jaga betoi...pasni kena jaga leklok la... and tak bole nak kurung dalam bilik sangat.. s0 jangan jadi macam saye nie xreti jaga benda..
 Ermmm itu jelah celoteh saya tuk hari ni...sya nak pegi lagi umah kawan saya semalam tu..bubye..!!

Tuesday, 10 May 2011

~bilikku duniaku...

        Hye guys...nak tanya sape ske dok dalam bilik..saya suke..most of my time i dok je dalam bilik..takat ni saya x keluar rumah sanagat...keluar pon juz beli barang2 keperluan..yelah sekarang ni saye xwat pe sebab baru abes belajar di kolej matrikulasi..so sya jadi tukang masak jela kat rumah..nak keja plak mak xkasi sebab takot hilang tukang masak..hehe..
       Nak rase saya masak...ermm cukup2 bole bawak msok mulut je..saye sendiri tak makan kalau saye msak..orang kata kalau kite sendiri masak kite tak berapa selera nak makan..tapi kalau mak masak..perggh...sape xleh lawan..masakan mak memang nombor satu kan...
iishhhkk..nak cita psal bilik ni..melalut ke lain plak..ermm..bilik saye saaangaat selerak..macamane nie..Bole i hidup dalam bilik camtu tapi memang bole..haha....males sngguh la pompuan nie.. dah tak terkira dalam hati dok kata..oke2 sok ak kemas bagi elok2..bilik kecik ja pon..bukan ssah nak kemas..bila sampai hari sok plak.."ermm..nanti la.. xde mo0d lak nak kemas arini.. Macam tu la seterusnya sampai sekarang..terok kan..haisshh....
      Same la perkara len kan...kita pasang niat ja tapi selagi masa tu bergerak kita akan try nak delay..
Tak bole wat camtu..tak el0k..saya ingatkan pada diri saya sendiri...tapi bila nak berubah tak taw..hihi
Ape pon saya akan try..chayokk2..jangan males ngat amnie...da besar panjang nie..sape nak  ubah diri kita melainkan kita sendiri..okeyhhh..

Sunday, 8 May 2011

Kesilapan paling bodoh sekali..

Kawan2....sila luangkan masa anda baca kisah kat bawah ini ye...
Penah tak korang wat perkara yg korang rase paling bodoh sekali penah wat..
       
    Perkara yang caye nk cita nie berlaku nak dkat akhir taun 2009...masa tu pegi shopping mall ngan best friend..mcam besalah mesti ade owg wat pr0motion dekat2 situ kan..kami dowang on the way nak blek da masa tu..tapi ditarik oleh salah satu salesman kt stu..owg dy bole la tahan..sebab tu ikut ja kot..hihi..
kawan cye pon kena gak..tapi jauh sikit jarak kami..then kmi diberi la penerangan yang penuh padat sekali..
mereka ni jual produk..konon bole improve english kite sampe reti la nak ckap omputih..slank2 pon da xda..
s0 bla dengar camtu xdela teruja nak beli...syok2 nak dengar ja bole la..pastu saye tnya la harga dy kan..

    ''Berapa ni bang..??. erm x mahai dik..harga sebenar 3 RIBU lebih tapi kami wat promotion so 2 RIBU lebih ja ..Mak aaii!! ..ingatkan benda takat beratus ratus je.. Korg mesti ade terkena gak kn...xmo ckap ape nmenya nti mcm memburukkn plak..

    Terbeliak gakla biji mata den ni...n beberapa saat plak telan air liur..haha..tapi xpalah x plan pon nk beli ape yang dy promote...tapi dy usaha jgak suh beli..dy kta benda ni xrugi dik..klu xbeli skang beli bila lgi dik...umo semakin meningkat...bahasa inggeris skrg plak sangat penting.. so time tu fikiran mula bercelaru cket..kmudian caye bermonolog..patut ke aku beli haa..mne nak taw aku expert ckap omputih nanti...spe yang senang...ak jgak..hahaha!!..tapi harga dy beribu tu...ak mampu ke nak byar..??

   Jauh sudut dalam hati...cye da termakan ckap dy...pastu dy kata.. "nie boley byar ansur2 dik..klu adik beli..bayar lu deposit..rm300 je..pastu bole la nk byar bulan2..adik dapat elaun kan..apa salahnya gnakan duit tu ckit tuk masa depan adik nti". Erm..dengar dy kata camtu ade benar gak...beberapa minit pastu saye rase  nak beli..tpi still berbelah bhagi...

      "Bang...kat saye mne ade duit sampe rm300 tu..camne??. ermm...mesin atm kan ade dpan tu..meh abg teman adik g cucuk duit..

     Saye pon turut jela kata dy..smpe skang saya xpercaye saya bole je turut ckap dy..mcm pukau je..ntah la..
 Then...lepas da kuar duit tu..saye still lgi confuse..btoi ka ape yang ak wat nie??..akhirnya saye serahkan jgak wang itu and isi borang kontrak yang mengatakan sya xbole tarik balik pembelian itu..termaktub suda perjnjian itu bila akhirnya sya menurunkan signature...haisshh..
     
     Kawan tadi (lina) pon datang kearah saya.."ang beli ka amni..? ..a'ahh..ak beli..ang ase cmna...okey x??. Erm kalo ang rase ia membantu ang..okla tu..then saye kata plak.."ang xmau beli gak ka lina..erm tak..sbb ak skg kan keje...bila msa ak nk belajar..ayah ak pon mesti tak kasi." Then, saye tanya plak..rase2 ayah ak mrah x.? Lina pn ckap.."dak kot..tu kan untuk improvekn english ang...ang bukan beli benda xelok pon".Pasni pandaila ang nk ckap omputih.. Erm..rase ringanla hati cket bla dya ckap camtu. lagi pon mmg sya ingat nak bayar hutg bulan2 nanti dengan duit elaun sya sendri so sya rase xda slahnya.. Tapi barang itu bkan dapat segera sebab ia dibubuh dlam kotak besar dan xmampu saya nak mengangkutnya membawa pulang...dan akhirnya abg itu berkata bhawa dy sendiri yg akn  menghantar batang tersebut ke rumah saya nnti..

       Nak dekat maghrib brulah tiba di rumah..dan time tu ayh sye suda berada di masjid tuk menunaikan solat maghrib ..dalam itu sye dok fikir mcam mane la nk gtaw kat ayh sye lepas ayah balek nnti..balek ja ayh dri masjid..saye terus ke ayah saya..."ayah..mira (pggilan nma kt umah) beli stu benda nie..yah.. "ape dya?
nie stu benda nie..tuk akademik mira jgakla..english..dapat buku dy pastu bole blajar.. "Erm brape mira beli..? (sambil tersenyum)...pastu saya ckap..dua ribu lebih yah...Sekelip mata wajah ayh berubah..mata jdi kemerah- merahan..dan then sya bgtaw barang itu akan sampai lusa..then ayh trus ckap kenapa tak tanya ayah dlu..x bole nak tepon ka..??. Saya terdiam dan ayh terus kuar rumah. Saat tu sya pkir nak tarik balik ja..tetapi da terlmbat..tiada guna sya merayu pon...sbb da tertulis tidak bole tarik balik..

        Pkul 4 petang...orang yang diutuskan membawa barang itu pon smpai di rumah tetapi bkan abg yg sama sy jmpa masa di shopping mall..heran..sebab malam sebelum itu dya menelefon mengatakan dya yg akn hantar barang itu..sampai la ni saya xtahu ape alasannya..sebab selepas sya dapat ja barang tersebut...abg tu terus lesap..hantu ka??  Erm..hantu xde la siang2..huhu..then saye menelefon ayh yg berada di tempat keja mengatakan brang itu telah sampai dan seperti yg disangka suara ayh msih kedengaran mrah dan menyuruh org tersebut mnungguny shingga pulg..Dlam hati sya dok pkir.. "msti nak mrah org itu". Masa berlalu...ayah pon sampai dan sedikit pon tidak memndang ke arah saye..terus menuju ke ruang tamu berjmpa org tersebut...sya hnya memerhati dri jauh dan tepat sekali jgkaan sye...ayh sya benar2 memarahi org tersebut..tidak kira ape pon kebaikan yang dy ckap psai brang tersebut..ayh terus meghentam abis abisan org itu..naik kesian gak sya lihat org itu..tapi otak jahat saye sempat gak berkata "tu la kang da kena ngan ayh ak...silap owg la klu plih ak mangsanya...bru taw ayah ak mcm mane...haha..


     Adusshh...tahulah saye telah membuat keputusan yg salah sebab tak berbincang dahulu dengan ayah dan mak..then kata2 negatif pon muncul dalm kotak fikiran sya dan sya ckap pda diri sendiri.."knape la ak xtnya ayh ak time tu..bole tepon kn..iye xdak kredit pon..tepon awam kn ade..pasaipa la xda akal sgat...Of course la ayah sya marah sbb harga dy bkn cket tapi yang membuatkan ayh lgi mrah adalah sya tidak memberitahunya ketika proses hendak membeli itu..Saye menyesal sesangat dan kenape la bodoh tak bgtaw ayh sya dlu..."pandai2 ja buat kputusan sendiri...lupa ke ko ade mak dan ayah.. "serius pastu sye marah pda diri saye sendiri..
   
     Sunggupun marah ayah saye berlarutan...seminggu lpas tu ayh da kembali asal...ayh sya nasihatkan len kli nak wat ape2 bgtawla ayh dlu...then, saya janji hutg yang perlu dibayar bln2 itu adalah duit saya sendiri..saye xmo pakai duit ayh sya...Namun begitu sya hanya mmpu merancang.. duit elaun sya xmmpu nk menampung kesemuanya..dan akhirnya ayh sayelah yang menolong membayarnya..n sometimes mak saye...saya sangat berterima kasih kepada mak dan ayah saye..siapalah nk menolong kita klu bkn mak ayh kita sendiri kn...Memang saya dapat mempelajari bhasa inggeris itu dan bole dianggap sbgai khusus dan saya juga dapat  sijil lagi  mengatakan sya da tamat mempelajarinya.. dan pihak mereka mendakwa sijil itu diiktiraf oleh luar negara..korang nk tgok ke sijil tu..xde yg special pon. Bagi saya ape yang saye blajar dalam khusus tu sume sya da taw...tu yg sedikit bengang..huhu..

      Akhirny 30 April 2011...alhamdulillah hutg tersebut suda selesai dibayar setelah 19 kli membuat pembayaran ke mesin setiap bulan.. tapi pembayaran yang terakhir ni berlaku sedikit komplikasi..tu yang saya tlis ruangan kt geramm tu..mcm2 la psai resit pembayaran je...diorang kata xmasok la duit tu...pastu sya kne g bank lgi la plak sok...byk kli da sya dok ulang alik nie tak selesai gak...klo esok tak selesai gak..mau ade yang nak kena bunuh nie...hehe..jgn tkot ye kawan2...just kidding (^^,)
 
     Bagi saye...inilah perkara paling bodoh sekali sepanjang sya hidup nie..Oleh itu...kesimpulannya..saya nasihatkan kt kwan2...janganlah kita bertindak sendiri tanpa memikirkan ape kesan yang berlaku... Kesannya pada saye slah satu..saya xdapat nak enjoy duit elaun itu untuk membeli ape yang sya mahu..sumenya sya kena budget sbb nak kna byar hutg tertunggak...haisshh...Tambahan lgi, sebaiknya kita dapatkan dahulu pandangan org yg terdekat dengan kita.. kelak sape yang ssah...diri jgak yang merana..hihi..

Jangan segan silu...sila tinggalkn comment anda ye..

Saturday, 7 May 2011

exroomte tersayang..

 saya (tengah)...bersama 2 org roomte sya..nma mereka khalida n najwa(bju hitam) sgat best bersama mereka..miss them so much.!!



yang nilah sume roomte sya..mereka sangat gila2..haha..
i love them..

bosan..bosan..inilah keje saya..kekeke...

Friday, 6 May 2011

gerammm....

arini..ak tak tahan lagi..geram ak telah smpe kemuncak sebab..itulah..itulah..pasal resit punya pasai..banyak kali ak kena wat keja..eeeeiiii...gerammmya..rase bengang sangat...sabo jela amni..kalau nak dicitakan..panjang citanya..xcukup nk tulis pulak nanti..haiissh...tensiun plak asenya..amni..ni semua proses kehidupan..nak xnak kena tempuh gak..eeeiiiii...!! Pasni..kalau hal ni jadi lgi mau ak nak jadi rimau..telan idup2..hah..puas ati..

Monday, 4 April 2011

first day study week..!

hari ini first day study week..tapi study la sangat..lepak dalam bilik jer..hihi
tapi sbenarnya nk ucapkan trima kasih kepada kawanku yang mencipta blog saya ini..itu je ingin ku katakan