Friday, 1 July 2011

Bayangkanlah Benda Ini Berlaku Pada Anda...

    Suatu hari pada masa sembahyang Jumaat yang dihadiri oleh lebih kurang 1000 jemaah...tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam..tidak nampak apa cuma dua biji mata dam membawa mesin gan..lalu salah seorang lelaki bertempik...

"Sesiapa yang samggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu!"

   Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah itu untuk menyelamatkan diri...Daripada jumlah yang 1000 tadi hanya lebih kurrang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam sambil berkata,
   "Ok Pak Imam,saya sudah halau semua hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat". Lalu kedua lelaki berpaling dan meninggalkan jemaah...
Bagaimana....Adakah anda rasa lawak dengan cerita di atas. Selain terhibur..fikirkanlah..
Cuba anda bayangkan daripada 1000 orang yang mengaku islam hanya 20 orang betul-betul beriman..
Bayangkanlah, berapa banyak yang mudah melupakan ALLAH bila menghadapi bahaya..kedua lelaki hanya pegang mesin gan..dia tidak kata pun hendak bunuh..tapi generasi sekarang amat lemah..baru kena ugut terus lari lintang pukang..lupa belum sembahyang jumaat lagi..

    Hakikatnya, ramai orang percaya gosip dan apa yang ditulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatat dalam Al-Quran..
    Hakikatnya, kita boleh bersembang dengan boyfriend atau girlfriend berjam-jam tapi doa pada ALLAH alahai tak cukup masa..

Nota : Kita renung sejenak bersama..

6 comments:

Shawn Razaleigh said...

ada iktibarnya disitu. :)

She's Gee said...

tepat sekali. suke bace ni.. ^^

reza al-razi said...

ohh.. makan dalam.. sama2 la kita renungkan.. :-)

Freaky said...

betol kata anda tu. memang kita cepat lupa pada Allah walaupun dalam kesusahan. terima kasih diatas peringatan ini

amnie azmira said...

shawn : same-same lah mengiktibarkan diri kita..^_^

She's Gee : thanx dear

reza: uihh..jgan makn dalam..makn cetek dah lar..ehehe..iye2..same2 lah kita memikirkan kebesaran Ilahi

Freaky: yup..sbgai peringatan pada sya juga supaya jgan asyk dengan kseronokan dunia shja..akhirat yg lebih penting..kasih diterima ^_^

syarifahsidrus said...

kisah manusia akhir zaman T_____T