Tuesday, 21 June 2011

Mudahnya Bahasa Inggeris..

Seorang anak baru sahaja tamat pengajiannya di luar negara. Setelah pulang ke Malaysia, ayahnya cuba menguji kemampuan anaknya berbahasa Inggeris walaupun dia sendiri tidak tahu berbahasa Inggeris. Dia pun mula bertanya kepada anaknya.

Ayah : "Buku dalam BI apa?"
Anak :  " De buk " (the book)
Ayah : " Pena dalam BI apa?"
Anak : " De pen " (the pen)

Lantas ayahnya berfikir bahawa BI adalah senang. Setiap benda dalam BM bila terjemah ke BI mesti ade 'De' dan perkataan berikutnya dipendekkan. Keesokan harinya, ayahnya bertemu dengan seorang rakan sebaya di kedai kopi.


Ayah : "Aku dah boleh cakap orang putih la".
Rakan : "Iye ke? Cuba engkau cakap 'kambing besar  makan rumput' dalam bahasa orang putih.
Ayah : "De kam De Be De Mak De Rum"
Rakan : (senyap tak mampu berkata-kata)


Nota : Bestnya kalau bahasa Inggeris macam nih...kih3

29 comments:

asfz lily said...

hahaha...
De Saya De suka De entry De ini..

sy speaking tu..ekekeke :)
penat gelak..hahahaa


Latest Entry: Siapa LOLA??

Mohd Izzar said...

klu bi cmtu...da lama aku dpt A..hahah

arein said...

ahaha. style !

Zul Fattah said...

haha..kalau mcam ni... aku boleh dapat band 6 ni ,..dlam muet

amnie azmira said...

Asfz : De thank de suke de entry nih..hihi..rosak bahasa..

Mohd Izzar : betoi2..straight A memanjang..

arein: hehe..

Zul Fattah : haha..den pon bole dapat band 6 plus plus..huhu

Dayana AZ said...

hahaha , hebat !! idea ni besh :P .

atiqah~ said...

haha..best la kalau bi mcm nih..haha ^^~

cikida said...

ngeee..sempoii pakcikkk.hhe..senang2

missh chiorika said...

haha . terbaikk !

Shawn Razaleigh said...

ni namanya nak kena makan de penampor. de shiuummm.. haha


jemput dtg blog :)

Jer ... said...

hahaha , camtu lak :D

cheqwa said...

hahaha...klakar gileer! :D
dah lama cheqwa xsinggah sini.puyoooh,dah 400 followers tuh!ape rahsia???hihi^_^

amnie azmira said...

Dayana : de thank..^_^

atiqah : memang de best glerr..hihi

cikida : layann..

missh chiorika : ooyeaahhh..

Shawn : nak de penampor sape tuh..huhu..

Jer : de bole de canmtu larr..

Cheqwa : thanx cheqwa sudi mai blog ni lagi..xde rahsia ape..mybe sbb den ske terjah blog orang len kott..pastu mesti follow..hehe

amnie azmira said...
This comment has been removed by the author.
cemomoi said...

de buk n de bik skali dek cekgu!

ghab van hal said...

hahahahaha...siyes lucu..

Benrauf said...

elok nya ajar anak esperanto dari kecik. bila dah dapat dia nye feel, apa bahasa pun mudah.

shafmechy said...

waa..cukup mudah..haha

Andrik McVean said...

hahahaha.....that was hilarious

Ain Nadiah said...

haha.. de best..

amnie azmira said...

cemomoi : ^_^

ghab van hal : nasib bek lar lucu..hihi

Benrauf : yeahh..thats true

shafmechy : mudah kan bahasa inggeris camni..

Andrik : thank you..^_^

Ain Nadiah : layann..

anim said...

wah de suke...
huhuhu...

takpelah at least bapak nya try tok cakap bi..ehee.ade usahe 2..

nice

amnie azmira said...

Anim : btul kata anim..ayah pon nk teror Bi gakk..

Abszeen Picco said...

ahahahaha! adoiyai.... ;)

nice entry..hehe

*visit me back(optional):
http://abszeen.blogspot.com

cahayabintang said...

kawan pakcik speechless lah! haha.
senang la kalau bi cenggituh. sokmo dpt A

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. sabor je lah. de kam de be de mak de rum. terbaik punya..

amir aizat said...

haha sumpah kelakar!

M Fizan said...

hahaha..mengarut betol..

de sa de su de en de ni :D

Chempaka Sari said...

hahahah kelakar lah... ulang2 saya baca perenggan akhir nak bagi faham hahaha XOXO, Chempaka Sari.