Sunday, 8 May 2011

Kesilapan paling bodoh sekali..

Kawan2....sila luangkan masa anda baca kisah kat bawah ini ye...
Penah tak korang wat perkara yg korang rase paling bodoh sekali penah wat..
       
    Perkara yang caye nk cita nie berlaku nak dkat akhir taun 2009...masa tu pegi shopping mall ngan best friend..mcam besalah mesti ade owg wat pr0motion dekat2 situ kan..kami dowang on the way nak blek da masa tu..tapi ditarik oleh salah satu salesman kt stu..owg dy bole la tahan..sebab tu ikut ja kot..hihi..
kawan cye pon kena gak..tapi jauh sikit jarak kami..then kmi diberi la penerangan yang penuh padat sekali..
mereka ni jual produk..konon bole improve english kite sampe reti la nak ckap omputih..slank2 pon da xda..
s0 bla dengar camtu xdela teruja nak beli...syok2 nak dengar ja bole la..pastu saye tnya la harga dy kan..

    ''Berapa ni bang..??. erm x mahai dik..harga sebenar 3 RIBU lebih tapi kami wat promotion so 2 RIBU lebih ja ..Mak aaii!! ..ingatkan benda takat beratus ratus je.. Korg mesti ade terkena gak kn...xmo ckap ape nmenya nti mcm memburukkn plak..

    Terbeliak gakla biji mata den ni...n beberapa saat plak telan air liur..haha..tapi xpalah x plan pon nk beli ape yang dy promote...tapi dy usaha jgak suh beli..dy kta benda ni xrugi dik..klu xbeli skang beli bila lgi dik...umo semakin meningkat...bahasa inggeris skrg plak sangat penting.. so time tu fikiran mula bercelaru cket..kmudian caye bermonolog..patut ke aku beli haa..mne nak taw aku expert ckap omputih nanti...spe yang senang...ak jgak..hahaha!!..tapi harga dy beribu tu...ak mampu ke nak byar..??

   Jauh sudut dalam hati...cye da termakan ckap dy...pastu dy kata.. "nie boley byar ansur2 dik..klu adik beli..bayar lu deposit..rm300 je..pastu bole la nk byar bulan2..adik dapat elaun kan..apa salahnya gnakan duit tu ckit tuk masa depan adik nti". Erm..dengar dy kata camtu ade benar gak...beberapa minit pastu saye rase  nak beli..tpi still berbelah bhagi...

      "Bang...kat saye mne ade duit sampe rm300 tu..camne??. ermm...mesin atm kan ade dpan tu..meh abg teman adik g cucuk duit..

     Saye pon turut jela kata dy..smpe skang saya xpercaye saya bole je turut ckap dy..mcm pukau je..ntah la..
 Then...lepas da kuar duit tu..saye still lgi confuse..btoi ka ape yang ak wat nie??..akhirnya saye serahkan jgak wang itu and isi borang kontrak yang mengatakan sya xbole tarik balik pembelian itu..termaktub suda perjnjian itu bila akhirnya sya menurunkan signature...haisshh..
     
     Kawan tadi (lina) pon datang kearah saya.."ang beli ka amni..? ..a'ahh..ak beli..ang ase cmna...okey x??. Erm kalo ang rase ia membantu ang..okla tu..then saye kata plak.."ang xmau beli gak ka lina..erm tak..sbb ak skg kan keje...bila msa ak nk belajar..ayah ak pon mesti tak kasi." Then, saye tanya plak..rase2 ayah ak mrah x.? Lina pn ckap.."dak kot..tu kan untuk improvekn english ang...ang bukan beli benda xelok pon".Pasni pandaila ang nk ckap omputih.. Erm..rase ringanla hati cket bla dya ckap camtu. lagi pon mmg sya ingat nak bayar hutg bulan2 nanti dengan duit elaun sya sendri so sya rase xda slahnya.. Tapi barang itu bkan dapat segera sebab ia dibubuh dlam kotak besar dan xmampu saya nak mengangkutnya membawa pulang...dan akhirnya abg itu berkata bhawa dy sendiri yg akn  menghantar batang tersebut ke rumah saya nnti..

       Nak dekat maghrib brulah tiba di rumah..dan time tu ayh sye suda berada di masjid tuk menunaikan solat maghrib ..dalam itu sye dok fikir mcam mane la nk gtaw kat ayh sye lepas ayah balek nnti..balek ja ayh dri masjid..saye terus ke ayah saya..."ayah..mira (pggilan nma kt umah) beli stu benda nie..yah.. "ape dya?
nie stu benda nie..tuk akademik mira jgakla..english..dapat buku dy pastu bole blajar.. "Erm brape mira beli..? (sambil tersenyum)...pastu saya ckap..dua ribu lebih yah...Sekelip mata wajah ayh berubah..mata jdi kemerah- merahan..dan then sya bgtaw barang itu akan sampai lusa..then ayh trus ckap kenapa tak tanya ayah dlu..x bole nak tepon ka..??. Saya terdiam dan ayh terus kuar rumah. Saat tu sya pkir nak tarik balik ja..tetapi da terlmbat..tiada guna sya merayu pon...sbb da tertulis tidak bole tarik balik..

        Pkul 4 petang...orang yang diutuskan membawa barang itu pon smpai di rumah tetapi bkan abg yg sama sy jmpa masa di shopping mall..heran..sebab malam sebelum itu dya menelefon mengatakan dya yg akn hantar barang itu..sampai la ni saya xtahu ape alasannya..sebab selepas sya dapat ja barang tersebut...abg tu terus lesap..hantu ka??  Erm..hantu xde la siang2..huhu..then saye menelefon ayh yg berada di tempat keja mengatakan brang itu telah sampai dan seperti yg disangka suara ayh msih kedengaran mrah dan menyuruh org tersebut mnungguny shingga pulg..Dlam hati sya dok pkir.. "msti nak mrah org itu". Masa berlalu...ayah pon sampai dan sedikit pon tidak memndang ke arah saye..terus menuju ke ruang tamu berjmpa org tersebut...sya hnya memerhati dri jauh dan tepat sekali jgkaan sye...ayh sya benar2 memarahi org tersebut..tidak kira ape pon kebaikan yang dy ckap psai brang tersebut..ayh terus meghentam abis abisan org itu..naik kesian gak sya lihat org itu..tapi otak jahat saye sempat gak berkata "tu la kang da kena ngan ayh ak...silap owg la klu plih ak mangsanya...bru taw ayah ak mcm mane...haha..


     Adusshh...tahulah saye telah membuat keputusan yg salah sebab tak berbincang dahulu dengan ayah dan mak..then kata2 negatif pon muncul dalm kotak fikiran sya dan sya ckap pda diri sendiri.."knape la ak xtnya ayh ak time tu..bole tepon kn..iye xdak kredit pon..tepon awam kn ade..pasaipa la xda akal sgat...Of course la ayah sya marah sbb harga dy bkn cket tapi yang membuatkan ayh lgi mrah adalah sya tidak memberitahunya ketika proses hendak membeli itu..Saye menyesal sesangat dan kenape la bodoh tak bgtaw ayh sya dlu..."pandai2 ja buat kputusan sendiri...lupa ke ko ade mak dan ayah.. "serius pastu sye marah pda diri saye sendiri..
   
     Sunggupun marah ayah saye berlarutan...seminggu lpas tu ayh da kembali asal...ayh sya nasihatkan len kli nak wat ape2 bgtawla ayh dlu...then, saya janji hutg yang perlu dibayar bln2 itu adalah duit saya sendiri..saye xmo pakai duit ayh sya...Namun begitu sya hanya mmpu merancang.. duit elaun sya xmmpu nk menampung kesemuanya..dan akhirnya ayh sayelah yang menolong membayarnya..n sometimes mak saye...saya sangat berterima kasih kepada mak dan ayah saye..siapalah nk menolong kita klu bkn mak ayh kita sendiri kn...Memang saya dapat mempelajari bhasa inggeris itu dan bole dianggap sbgai khusus dan saya juga dapat  sijil lagi  mengatakan sya da tamat mempelajarinya.. dan pihak mereka mendakwa sijil itu diiktiraf oleh luar negara..korang nk tgok ke sijil tu..xde yg special pon. Bagi saya ape yang saye blajar dalam khusus tu sume sya da taw...tu yg sedikit bengang..huhu..

      Akhirny 30 April 2011...alhamdulillah hutg tersebut suda selesai dibayar setelah 19 kli membuat pembayaran ke mesin setiap bulan.. tapi pembayaran yang terakhir ni berlaku sedikit komplikasi..tu yang saya tlis ruangan kt geramm tu..mcm2 la psai resit pembayaran je...diorang kata xmasok la duit tu...pastu sya kne g bank lgi la plak sok...byk kli da sya dok ulang alik nie tak selesai gak...klo esok tak selesai gak..mau ade yang nak kena bunuh nie...hehe..jgn tkot ye kawan2...just kidding (^^,)
 
     Bagi saye...inilah perkara paling bodoh sekali sepanjang sya hidup nie..Oleh itu...kesimpulannya..saya nasihatkan kt kwan2...janganlah kita bertindak sendiri tanpa memikirkan ape kesan yang berlaku... Kesannya pada saye slah satu..saya xdapat nak enjoy duit elaun itu untuk membeli ape yang sya mahu..sumenya sya kena budget sbb nak kna byar hutg tertunggak...haisshh...Tambahan lgi, sebaiknya kita dapatkan dahulu pandangan org yg terdekat dengan kita.. kelak sape yang ssah...diri jgak yang merana..hihi..

Jangan segan silu...sila tinggalkn comment anda ye..

2 comments:

ARAYANA said...

http://i-loveyoubeby.blogspot.com/2011/05/belated-besday.html

untk amni. coment la

peep said...

pe name product tu eh? nk tau gak..